wtorek, 15 stycznia 2013

A gdyby tak nie filtrować


     W kantonie Neuchâtel znajduje się obecnie ponad 600 hektarów winnic, a sam region jest w krajowej czołówce pod względem produkcji win. 
     O tych winach pisaliśmy już wcześniej (tutaj). Mamy styczeń, za oknem szaro i zimno, a pomimo tego zbliża się sposobność do degustacji wina, której nie wypada przegapić! To nie pomyłka w datach, chociaż do "fête de vendanges" pozostało jeszcze ponad pół roku. Nie są to też "drzwi otwarte" w regionalnych piwnicach, ani żaden grzaniec na rynku. To inna, specjalna, utwierdzona tradycją okazja spróbowania szczególnego wina - wina nie poddawanego filtracji. 
     Podobno wszystko zaczęło się w piwnicy Henri-Alexandre Godet w Auvernier. Ale od początku: najpierw była pamiętna susza 1974 roku. Zbiory winogron bardzo na tym ucierpiały i zanim poddano je filtracji z początkiem 1975 roku pokończyły się poprzednie roczniki i piwnice zaczęły świecić pustkami. Przypadkiem jeden z przyjaciół naszego winiarza miał okazję skosztować u niego w piwnicy szczepu „chasselas” jeszcze przed poddaniem go filtracji. Tak mu zasmakowało, że zamówił u niego kilkadziesiąt butelek. Zachęcony tym H.-A. Godet z własnej inicjatywy wystawił na sprzedaż ponad 300 butelek pod nazwą Blanc Non Filtré. Odtąd wino to stało się bardzo popularne i co rok, w styczniu, wyczekiwane z niecierpliwością. 20 lat później władze naszego kantonu oficjalnie zadecydowały, że Non Filtré będzie się pojawiać na rynku od trzeciej środy stycznia. 
     Dziś w naszym kantonie ponad 30 rolników produkuje ten rodzaj wina (m. in.: z Cortaillod, Cressier, Boudry, Auvernier, Hauterive). Chcecie ich poznać? Nic prostszego - wystarczy przyjść do Ratusza właśnie w trzecią środę stycznia. Jutro.
     Henri-Alexandre Godet, zwany też ojcem białego niefiltrowanego wina, zmarł we wrześniu ubiegłego roku. Lubił mawiać, że wino niefiltrowane posiada więcej smaku, a nawet jest zdrowsze od filtrowanego, ponieważ cenne składniki nie pozostają na filtrze.
E. Zuba

CO: degustacja białego, niefiltrowanego wina
GDZIE: w Neuchâtel: Péristyle de l'Hôtel-de-Ville, w La Chaux-de-Fonds: Salle Ton sur Ton, Rue du Progrès 48
KIEDY: środa 16 stycznia w Neuchâtel, godz.16.30-20.30, czwartek 17 stycznia w La Chaux-de-Fonds, godz. 16.30-20.30
ZA ILE: wstęp 10 CHF, w cenie lampka wina do degustacji
DLA KOGO: miłośnicy Chasselas Non Filtré


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz